DISTRIBUIȚI
afp

Opoziţia sudaneză a acceptat miercuri seara invitaţia de revenire la masa discuţiilor adresată de consiliul militar de tranziţie, pe fondul creşterii tensiunii în legătură cu momentul în care se va produce transferul puterii către o guvernare civilă, după răsturnarea preşedintelui autocrat Omar al-Bashir, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Consiliul militar de tranziţie şi gruparea-umbrelă de opoziţie Forţele Declaraţiei de Libertate şi Schimbare păreau să se poziţioneze pe o traiectorie conflictuală în ultimele zile în legătură cu cererea populară de democratizare în cadrul unui guvern civil.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

„Consiliul militar de tranziţie declară deschise uşile dialogului şi negocierii”, se arată într-un comunicat.

Mişcarea de opoziţie, care include organizatori ai protestelor precum Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi (APS), a răspuns pozitiv invitaţiei.

„Forţele Declaraţiei de Libertate şi Schimbare au decis să răspundă invitaţiei şi să asculte cu mintea deschisă ceea ce va propune preşedintele consiliului militar, afirmând că dorinţa noastră este transferul paşnic către o autoritate civilă de tranziţie care reflectă forţele revoluţiei”, potrivit unei declaraţii a APS.

Duminică APS anunţase suspendarea discuţiilor.

În timp ce opoziţia insistă asupra unei predări rapide a puterii către civili, consiliul militar de tranziţie susţine că procesul ar putea dura cel mult doi ani.

Fostul preşedinte sudanez s-a aflat la conducerea ţării timp de 30 de ani, după ce a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo