DISTRIBUIȚI
operation world

Cel puţin 22 de copii sudanezi care se duceau la şcoală au murit înecaţi, miercuri, în naufragiul ambarcaţiunii în care se aflau, pe Nil, la aproximativ 750 de kilometri nord de capitala Khartoum, a anunţat presa oficială, relatează AFP, potrivit news.ro .

Echipe din cadrul Apărării Civile au fost trimise la faţa locului şi au început să adune corpurile din apă, potrivit unui comunicat şi unui martor de la faţa locului.


Citește și : Moon Jae-in: Viitorul summit intercoreean va fi ocazia ”unei iniţiative îndrăzneţe” în vederea unui tratat de pace

Peste 40 de copii din regiunea Kneissa se aflau la bordul ambarcaţiunii în momentul dramei, a anunţat agenţia de presă sudaneză Suna, care a anunţat totodată moartea unei femei care lucra la un spital, a 23-a victimă a dramei.

”În această (miercuri) dimineaţa, 22 de elevi şi o femeie au murit după ce ambarcaţiunea lor s-a scufudat la Bouhayra, în timp ce se duceau la şcoală, de la Kneissa”, în regiunea Abu Hamad, în statul Nil, a anunţat Suna, fără să precizeze situaţia celorlalţi copii.

Însă, potrivit unui martor, Ibrahim Hassan, nouă copii au supravieţuit, iar elevii de la bordul ambarcaţiunii aveau vârste cuprinse între şapte şi 15 ani.

Locuitorii satelor din regiune se deplasează cu ambarcaţiuni de lemn, adesea depăşite, pentru a traversa fluviul, iar elevii parcurg mulţi kilometri cu ele pentru a se duce la şcoală.

”Accidentul a fost provocat de oprirea motorului ambarcaţiunii la jumătatea drumului, din cauza unui curent puternic”, a precizat Suna.

Contactat telefonic, alt martor a declarat pentru AFP că ”vaporul traversa Nilul de la nord la sud, adică împoriva curentului”. ”Toate familiile din Kneissa sunt în doliu”, a declarat acest martor care a cerut protecţia anonimatului.

Cu o lungime de aproape 6.700 de kilometri, Nilul provine din Nilul Alb, alimentat din Lacul Victoria, şi din Nilul Albastru, a cărui origine este Lacul Tana, în Etiopia. Cele două fluvii se unesc la Khartoum, iar apoi Nilul traversează întreg Egiptul şi se varsă în Marea Mediterană.

ŞCOLI ÎNCHISE

Naufragii de acest fel sunt rare în Sudan.

În august 2000, 50 de elevi au murit înecaţi în cel mai sângeros accident de acest fel în Sudan, când barja de lemn care urma să-i conducă pe celălalt mal al Nilului s-a răsturnat, la 350 de kilometri sud-est de Khartoum.

Citește și : Afganistan: Cel puţin 25 de morţi în urma unui atentat comis într-un cartier şiit din capitala Kabul

Suna preciza atunci că mica ambarcaţiune era prea încărcată, transportând în afară de elevi aproximativ 30 de saci de cartofi dulci şi zece saci de sorg.

Iar în septembrie 2014, 13 sudenezi au murit în naufragiul ambarcaţiunii lor la nord de Khartoum.

Nivelul apei Nilului Albastru este în creştere, ca în fiecare an, în timpul sezonului ploios în Etiopia, iar organisme de ajutorare ONU avertizează frecvent cu privire la riscuri de revărsare în Sudan, din iulie în noiembrie.

Miercuri, ploi puternice s-au abătut asupra oraşului Khartoum timp de mai multe ore, inundând străzile şi provocând întreruperi ale alimentării cu electricitate în majoritatea cartierelor.

Autorităţile din capitală au anunţat suspendarea cursurilor până la Aid al-Adha, marea sărbătoare musulmană a sacrificiului, pe 25 august.

În august 2013, inundaţii s-au soldat cu 50 de morţi, majoritatea la Khartoum. Sute de mii de persoane au fost afectate de aceste inundaţii, cele mai grave care au afectat capitala sudaneză în 25 de ani, potrivit ONU.