DISTRIBUIȚI
The New York Times

Cel puţin 90 de persoane au fost ucise în Sudan de la declanşarea, la 19 decembrie, a manifestaţiilor împotriva preşedintelui destituit Omar al-Bashar, informează luni un comitet al medicilor afiliat mişcării de contestare din această ţară, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Acest bilanţ îl depăşeşte pe cel publicat de autorităţi, de 65 de morţi.


Citește și : Turcia respinge drept ‘nerealistă’ atenţionarea SUA privind gazele din largul Ciprului

Comitetul medicilor, membru al Alianţei pentru Libertate şi Schimbare (ALC), vârful de lance al mişcării de contestare, a precizat într-un comunicat că primul deces a fost înregistrat la 20 decembrie în timpul unui marş de protest din oraşul Atbara (centru). În acest oraş au avut loc primele manifestaţii împotriva deciziei guvernului sudanez din 19 decembrie de a tripla preţul la pâine.

Această asociaţie de medici susţine că a documentat 90 de cazuri de „martiri ucişi de forţele de securitate” ale regimului.

Cel mai recent caz recenzat este cel al unui manifestant decedat duminică în urma rănilor suferite cu o zi înainte în timpul confruntărilor cu soldaţi şi forţe militare în Nyala, capitala statului Darfur-Sud, în estul Sudanului.

Omar al-Bashir a fost destituit de armată la 11 aprilie, după aproape patru luni de mişcare de contestare inedită. La 6 aprilie, mii de manifestanţi au început să se adune în faţa cartierului general al armatei de la Khartoum, pentru a le cere militarilor să susţină mişcarea de contestare. Un Consiliu militar de tranziţie a preluat puterea, însă protestele continuă, manifestanţii cerând acum armatei să transfere puterea către o administraţie civilă.

Citește și : Macron: Franța pledează pentru rămânerea Rusiei în Consiliul Europei