DISTRIBUIȚI
Norwegian Institute of Marine Research/HI/Handout via Reuters

Submarinul nuclear Komsomolets, care s-a scufundat în Marea Barents în urma unui incendiu care a avut loc anul 1989, emite radiații puternice, potrivit datelor prezentate de o echipă de anchetă ruso-norvegiană, relatează cotidianul The Independent, potrivit mediafax.

Komsomolets era un submarin nuclear cu carenă din titaniu și care avea la bord și torpile cu ogive nucleare.


Citește și: URGIE în paradisul Greciei: Doi turiști români AU MURIT! – VIDEO

Epava submarinului se află pe fundul Mării Barents, în apropiere de Insula Urșilor, la o adâncime de 1,680 de metri.

Un vehicul submarin teleghidat a prelevat mai multe mostre de apă, una dintre aceasta indicând un nivel de radioactivitate de 100.000 de ori mai mare decât cel normal pentru apa de mare.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că nivelurile crescute de radioactivitate emise de epavă nu constituie un risc pentru oameni ori pescuitul în zonă.

Niveluri scăzute de radiații au mai fost detectate în ultimii 30 de ani de echipe de cercetare din Rusia și Norvegia.

Cu ocazia ultimei expediții de cercetare, care a avut loc în 2008, oamenii de știință ruși au descoperit o mică scurgere de material radioactiv.

Submarinul sovietic s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor. Din cei 69 de membri ai echipajului de la bordul submarinului, 42 au murit, cei mai mulți din cauza hipotermiei, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate. Doar patru oameni au decedat din cauza incendiului.

Citește și: Iranul a încercat să intercepteze un petrolier britanic în Golful Persic

Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.

Informațiile privind scurgerea de material radioactiv din epava Komsomolets survine la doar câteva zile după ce autoritățile ruse au confirmat că 14 militari au decedat în urma unui incendiu la bordul unui submarin nuclear care se afla tot în Marea Barents.