DISTRIBUIȚI

Ungaria va retrage legea ce viza impunerea de restricţii finanţării ONG-urilor, după avertismentul UE, introducând în schimb controale considerate „îngrijorătoare” miercuri de către asociaţii, potrivit unui proiect de amendament postat pe site-ul web al parlamentului de la Budapesta, informează AFP, potrivit agerpres.

„Legea privind transparenţa organizaţiilor susţinute din străinătate este abrogată”, scrie textul ce urmează să fie discutat şi apoi votat de deputaţi la o dată ce nu este precizată.


Citeşte şi: India, ţara cu cele mai multe infectări zilnice la nivel mondial – Black News

Prin această modificare a legislaţiei, guvernul premierului Viktor Orban răspunde procedurii de infringement împotriva Ungariei ce a fost iniţiată pe 18 februarie de către Comisia Europeană pentru a obliga Budapesta să respecte o hotărâre a justiţiei europene din iunie 2020.

În decizia sa din 18 iunie 2020, CJUE a ajuns la concluzia că legea ungară privind ONG-urile (legea transparenţei) încalcă regulile UE cu privire la libera circulaţie a capitalului şi drepturile fundamentale de protecţie a datelor personale şi libertatea de asociere, protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. În particular, Curtea a evidenţiat că dreptul la liberă asociere constituie una dintre bazele esenţiale ale unei societăţi democratice şi pluraliste şi include drepturile organizaţiilor societăţii civile de a căuta, a-şi asigura şi a utiliza resurse.

Potrivit criticilor, această lege îl viza în special pe miliardarul american de origine maghiară George Soros, vinovatul de serviciu al premierul Orban, care în 1984 a creat Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi este un donator major pentru mai multe ONG-uri ce apără drepturile omului în Ungaria.

Prin urmare, Budapesta a renunţat la perspectiva sancţiunilor financiare.

În acelaşi timp, însă, guvernul ungar intenţionează să introducă un nou regulament care va consolida controalele.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, Curtea de Conturi va trebui să realizeze anual auditul asociaţiilor sau fundaţiilor non-sportive şi ne-religioase cu un flux de numerar ce depăşeşte 20 de milioane de forinţi (aproximativ 55.000 de euro).

„Abrogarea este un pas important, dar noul text trezeşte îngrijorări”, a reacţionat colectivul „Coaliţia civilizaţie”, care s-a format în urma adoptării acestei legi cunoscută sub numele de legea „anti-ONG”.

Citeşte şi: Armata israeliană a BOMBARDAT Siria – Black News

„Nu primim nicio finanţare publică şi până în prezent nu suntem supuşi acestui control, rezervat de obicei structurilor subvenţionate, a comentat, la rândul său, Transparency International, precizând în acelaşi timp că nu are „nimic de ascuns”.

Această lege este una din numeroasele puncte de dispută dintre Ungaria şi UE şi a contribuit la declanşarea, la sfârşitul anului 2018, a unei proceduri excepţionale, aflate în desfăşurare, pentru riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii.