DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul afgan şi talibanii au convenit vineri să accelereze tratativele de pace, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Moscova după o conferinţă internaţională consacrată procesului de pace din Afganistan, a anunţat un înalt oficial afgan citat de Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul conferinţei – care a avut loc cu şase săptămâni înainte de termenul stabilit anul trecut pentru retragerea trupelor americane din Afganistan -, SUA, Rusia, China şi Pakistanul au făcut apel la părţile implicate în conflictul afgan să convină asupra unui armistiţiu.


Citește și : Phenianul TAIE legăturile cu Malaezia, după extrădarea unui nord-coreean în SUA

„Ne-am declarat pregătiţi să accelerăm procesul de pace, iar talibanii la fel”, a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului consiliu afgan pentru reconciliere naţională.

Acesta a menţionat că la întâlnirea de vineri de la Moscova cele două părţi nu au discutat chestiuni specifice.

În urma conferinţei internaţionale găzduite tot de Moscova joi, Rusia, Statele Unite, China şi Pakistanul au dat publicităţii o declaraţie comună în care fac apel la părţile implicate în conflict să ajungă la un acord de pace şi să înceteze violenţele şi le cer talibanilor să nu lanseze ofensive pe parcursul primăverii şi al verii.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei americane acuză China că ameninţă stabilitatea mondială

Conferinţa a vizat relansarea negocierilor dintre guvernul afgan şi talibani începute anul trecut la Doha, în Qatar, şi care au stagnat în cea mai mare parte, în contextul acuzaţiilor guvernului de la Kabul că rebelii nu au pus capăt acţiunilor violente.

Conferinţa de la Moscova a fost prima la care SUA au trimis un înalt reprezentant pentru discuţii cu privire la Afganistan în cadrul formatului lansat de Rusia în 2017.

Anul trecut, Washingtonul a convenit cu talibanii ca până la 1 mai a.c. să retragă trupele americane din Afganistan, după aproape două decenii, iar în prezent caută susţinere în rândul puterilor regionale pentru planurile sale legate de procesul de pace, notează Reuters.