DISTRIBUIȚI
John Kirby, National Security Council Coordinator for Strategic Communications, takes part in White House Press Secretary Karine Jean-Pierre’s press briefing at the White House in Washington, U.S., August 2, 2022. REUTERS/Leah Millis

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP, potrivit agerpres.

Kirby a precizat că SUA vor mai oferi de asemenea Ucrainei noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Armata ucraineană va dispune astfel de ”noi capacităţi care îi vor consolida apărarea antiaeriană şi îi vor permite să facă faţă ameninţărilor reprezentate de drone”, a explicat John Kirby.

El a mai spus că ”parteneriatul militar pe scară extinsă” între Rusia şi Iran este ”nefast” pentru Ucraina, pentru ţările vecine Iranului şi pentru ”comunitatea internaţională”.

Amintind în special dronele obţinute de armata rusă din partea Iranului şi folosite intens în atacurile asupra trupelor ucrainene şi infrastructurilor energetice ale Ucrainei, el a estimat că Rusia oferă în schimb Iranului ”un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic”.

Potrivit serviciilor americane de informaţii, Moscova şi Teheranul au în vedere lansarea producţie comune de drone în Rusia, ţară care ar putea de asemenea să achiziţioneze din Iran sute de rachete balistice, a continuat John Kirby.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii.