DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with Iranian-American writer Roya Hakakian, Iranian-American activist Sherry Hakimi and British-Iranian actress and activist Nazanin Boniadi to discuss the recent protests in Iran at the U.S. State Department in Washington, U.S., October 14, 2022. REUTERS/Leah Millis

Statele Unite vor să repatrieze 40 de americani prezenţi în continuare în Afganistan, a anunţat secretarul de Stat american Antony Blinken într-o audiere în Congres, în care a fost interpelat dur pe tema retragerii haotice americane din această ţară în august 2021, relatează AFP , scrie news.ro

”Există 175 de americani care se prezintă ca fiind americani, cu care suntem în contact, iar 44 dintre ei sunt pregătiţi să plece dacă acţionăm în acest sens”, a anunţat joi şeful diplomaţiei americane, precizând că Statele Unite au ajutat 975 de americani să plece din Afganistan începând de la 31 august 2021.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

El a anunţat că există ”mai mulţi americani deţinuţi de către talibani, pe care Statele Unite înceracă să-i elibereze”, fără să facă alte precizări, ”la cererea familiilor lor”.

Antony Blinken a făcut aceste declaraţii în Comisia Afacerilor Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, dominată de opoziţia republicană.

Mai mulţi aleşi, inclusiv preşedintele republican al Comisiei, Michael McCaul, au denunţat ”fiascoul” retragerii americane din Afganistan şi au cerut Departamentului de Stat să le prezinte documente confidenţiale, inclusiv o telegramă diplomatică.

Ei ameninţă că, altfel, Comisia va emite o citaţie în vederea furnizării documentelor respective până luni seara.

”Voi lucra neîncetat până voi primi răspunsuri, şi le vom avea, chiar dacă va trebui să urcăm pe tot lanţul de comandă”, a ameninţat Michael McCaul, care a invitat-o la audieri pe mama unui puşcaş marin ucis într-un atentat, la 26 augst 2021, în apropiere de aeroportul din Kabul.

În total 13 militari americani şi 170 de afgani au fost ucişi atunci.

În centrul polemicii se află o telegramă diplomatică confidenţială, semnată de către diplomaţi, care contestau decizia preşedintelui Joe Biden de a ordona retragerea trupelor americane din Afganistan.

Departamentul de Stat refuză să comunice această telegramă, în numele protecţiei circuitelor confidenţiale din cadrul instituţiei.

Opoziţia republicană, care deţine controlul în Camera inferioară a Congresului, s-a angajat să lanseze investigaţii cu privire la această retragere şi cu privire la originile pandemiei covid-19.

La 30 august, cu un minut înainte de miezul nopţii, ultimul militar american a plecat de pe aeroportul din Kabul, cu 24 de ore mai înainte de termenul-limită stabilit de către preşedintele american în vederea retragerii trupelor din această ţară devastată de război.

Talibanii preluaseră deja puterea.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

Retragerea trupelor americane a pus capăt cele mai lungi intervanţii militare a Statelor Unite, lansată în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Războiul din Afganistan s-a soldat cu peste 2.400 de morţi în rândul militarilor americani, potivit armatei americane.