DISTRIBUIȚI
PBS

SUA îşi vor îndeplini obligaţia care le revine de a vira până la sfârşitul lui februarie suma de peste 200 de milioane de dolari la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce au anulat planul lui Donald Trump de retragere din această organizaţie, a anunţat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit agerpres.   

„Este un pas înainte esenţial în respectarea obligaţiilor noastre financiare” faţă de OMS „şi reflectă angajamentul nostru reînnoit de a face în aşa fel ca ea să beneficieze de susţinerea de care are nevoie pentru a conduce răspunsul mondial împotriva pandemiei”, a declarat şeful diplomaţiei americane în cadrul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate consacrate vaccinării împotriva COVID-19.


Citește și : Antonio Guterres cere ‘un plan mondial de vaccinare’

Preşedintele american Joe Biden a oprit retragerea ţării sale din OMS la câteva ore după începerea mandatului său. Retragerea a fost pusă în mişcare de predecesorul lui Biden, Donald Trump, anul trecut, şi ar fi devenit oficială în iulie.

O ieşire a SUA din OMS ar fi însemnat pentru agenţia ONU cu sediul la Geneva pierderea celui mai important contributor financiar. Washingtonul furnizează între 400 şi 500 de milioane de dolari pe an la bugetul OMS de aproape trei miliarde de dolari.

SUA au anunţat, de asemenea, recent, că se vor alătura programului COVAX pentru împărţirea vaccinurilor împotriva COVID-19 între ţările bogate şi cele sărace.

Citește și : Putin avertizează puterile străine să NU se bage în alegerile din Rusia