DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite ar urma să extindă perioada licenței acordate companiilor americane în privința colaborării cu gigantul chinez Huawei, informează The New York Times, potrivit mediafax.

Documentul emis de către Departamentul american al Comerțului în acest sens urmează să expire luni, dar Administrația președintelui Donald Trump ar urma să îl extindă pentru o anumită perioadă de timp, potrivit sursei citate.


Citește și : Noi dezvăluri privind implicarea lui Trump în dosarul ucrainean

Cu toate acestea, situația ar putea să se schimbe, în funcție de rezultatele negocierilor dintre Washington și Beijing cu privire la comerțul dintre cele două țări.

Ridicarea parțială a restricțiilor impuse gigantului telecom a fost un element-cheie în cadrul acordului încheiat în luna iunie între Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, pentru reluarea negocierilor privitoare la comerțul dintre cele două țări.

Decizia a fost criticată de mai mulți senatori americani, atât democrați, cât și republicani, care susțin că Huawei are legături puternice cu agențiile chineze de spionaj. Senatorii sunt îngrijorați că aceste agenții ar putea face uz de distribuirea globală a tehnologiilor Huawei pentru acțiuni de spionaj.

Citește și : Bugetul UE pe 2020, în aer. Statele membre şi PE nu au reuşit să ajungă la un acord

Administraţia Donald Trump impusese limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.