DISTRIBUIȚI
Twitter

SUA au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 66 de avioane de vânătoare F-16 către Taiwan pentru o sumă estimată la opt miliarde de dolari, o decizie care ar putea provoca indignarea Chinei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această vânzare este ”în concordanţă cu angajamentul nostru de a menţine capacităţile de autoapărare ale Taiwanului”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, fiind un mesaj îndreptat către Beijing care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale .


Citește și : Merkel exclude noi negocieri cu Londra privind acordul Brexit

Departamentul de Stat a informat oficial Congresul despre intenţia Administraţiei de a efectua vânzarea, care a fost menţionată timp de câteva zile de către clasa politică americană.

”Nu facem decât să ne respectăm promisiunile”, a declarat luni secretarul de stat american Mike Pompeo într-un interviu acordat canalului Fox News.

Membrii Congresului au acum 30 de zile pentru a se opune deciziei, ceea ce nu s-a mai întâmplat de decenii.

Taiwanul are deja o flotă de avioane F-16 achiziţionate în 1992 şi acordul încheiat cu Washingtonul se referă la aparate mai recente echipate cu tehnologii şi arme modernizate.

Citește și : Londra nu va mai trimite reprezentanţi la majoritatea reuniunilor UE după 1 septembrie, pentru a se concentra pe Brexit

Potrivit acordului, Taiwanul va primi 66 de aeronave, dar şi 75 de reactoare, radare şi piese de schimb care vor permite aviaţiei taiwaneze să-şi menţină avioanele în stare bună precum şi diverse arme.

„Cooperarea militară cu Taiwanul a promovat pacea şi securitatea în strâmtoarea Taiwan şi în regiune şi va continua să facă acest lucru”, a declarat diplomatul american sub rezerva anonimatului.