DISTRIBUIȚI
uk.businessinsider.com

Agenţia americană de cooperare în domeniul securităţii (DSCA) a vândut în afara ţării arme în valoare de 44,15 miliarde de dolari în primele trei trimestre din anul fiscal 2019, iar până la sfârşitul anului livrările totale ar putea ajunge la nivelul înregistrat anul trecut, de 55,66 miliarde de dolari, a anunţat directorul DSCA, generalul Charles Hooper, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul SUA îşi continuă eforturile de a accelera vânzările de arme pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a aliaţilor, a afirmat Charles Hooper, la Salonul aeronautic de la Bourget (Paris), care se desfăşoară în perioada 17-23 iunie. Aici, peste 400 de companii americane îşi expun echipamentele aeriene şi de apărare.


Citește și : Ucraina îi cere Rusiei ‘să-şi recunoască responsabilitatea’ pentru prăbuşirea cursei aviatice MH17

În anul fiscal 2018, vânzările de arme au urcat cu 33% faţă de anul anterior şi ar putea creşte şi mai mult în actualul an fiscal.

Hooper a declarat pentru Reuters că nu poate estima datele pentru 2019, dar este optimist că până la sfârşitul anului livrările totale ar putea ajunge la nivelul înregistrat anul trecut, de 55,66 miliarde de dolari.

Decizia DSCA de a reduce suprataxa administrativă la vânzările de arme în străinătate de la 3,5% la 3,2% i-a făcut deja pe clienţi să economisească 180 de milioane de dolari, a explicat Hooper.

Statele Unite şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme, furnizând mai mult de o treime din armele vândute la nivel mondial în ultimii cinci ani, relevă cel mai recent raport al Institutului de Cercetări în Domeniul Păcii (SIPRI).

Citește și : Berlinul atrage atenţia asupra unui ‘risc de război’ în Golf

SIPRI a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vânzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009 – 2013. Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vânzări au reprezentat-o avioanele de luptă.

În perioada 2009 – 2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.