DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a acuzat joi Twitter că restricţionează vizibilitatea unor republicani de seamă pe platforma sa, fără să ofere dovezi, şi a promis o anchetă în acest caz, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Twitter blochează republicani de seamă. Nu este bine. Vom ancheta fără întârziere această practică discriminatorie şi ilegală!”, a scris preşedintele republican pe Twitter.


Practica de blocare (‘shadow banning’) implică limitarea vizibilităţii unui utilizator în rezultatele de căutare.

Citește și : Ministrul italian al apărării: Solicitarea făcută de Trump de a aloca 4% din PIB pentru apărare „ne-a făcut să zâmbim”

Comentariile lui Trump survin ca urmare a unei relatări de miercuri din Vice News potrivit căreia Ronna McDaniel, preşedinta Comitetul Naţional Republican, şi alţi republicani, inclusiv purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump Jr., au fost ţinta practicii de blocare a vizibilităţii lor pe Twitter.

”Ideea potrivit căreia companii de social media ar suprima anumite opinii politice ar trebui să-l îngrijoreze pe fiecare american. Twitter datorează răspunsuri publice la ceea ce se întâmplă de fapt”, a scris pe Twitter Ronna McDaniel.

Twitter nu a comentat postarea lui Trump pe această temă, dar, potrivit unui purtător de cuvânt al său, compania nu blochează vizibilitatea.

”Suntem conştienţi de faptul că unele conturi nu apar automat în căsuţa noastră de căutare şi pregătim o modificare pentru a rezolva acest lucru”, a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Twitter a menţionat că tehnologia folosită se bazează pe comportamentul utilizatorului, şi nu pe opiniile lui politice.

Citește și : Bulgaria cumpără 16 avioane de luptă

Twitter a recurs la o schimbare de politică pe 12 iulie pentru a creşte credibilitatea serviciului şi pentru a reduce o presupusă fraudă. Aceasta îi costă pe 100 cei mai populari utilizatori pierderea a circa 2% din abonaţi în medie, potrivit firmei de date social media Keyhole.

Schimbarea l-a costat pe preşedintele Barack Obama pierderea a circa două milioane de ‘urmăritori’ până în dimineaţa de după introducerea modificării şi pe cântăreţii Katy Perry şi Justin Bieber – câte trei milioane, a relatat The Washington Post, citând compania de analiză Twitter Counter.

Potrivit relatărilor publicaţiei, contul lui Trump a pierdut peste 200.000 din cei 53 de milioane de abonaţi ai săi.