DISTRIBUIȚI
An anti-narcotics helicopter flies over a banana fields in Apartado, Colombia, Wednesday, May, 31, 2017. The flight was to spread leaflets that call for information regarding coca labs, members of Colombia's largest illegal organization the Gulf Clan and information on those who have killed police officers. (AP Photo/Fernando Vergara)

SUA au trimis în Columbia o unitate a forţelor speciale de luptă împotriva traficului de droguri, operaţiune ce vizează guvernul lui Nicolas Maduro în Venezuela, acuzat că ar avea o înţelegere cu traficanţii de droguri, au anunţat miercuri surse oficiale, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Contingentul de Asistenţă pentru Forţele de Securitate (SFAB), „format pentru a consilia şi asista operaţiuni în alte ţări”, îşi va demara misiunea, „care va dura mai multe luni, de la începutul lui iunie”, au anunţat Ambasada SUA şi Ministerul Apărării columbian într-o declaraţie comună.


Citeşte şi: Majoritatea eurodeputaţilor salută propunerile Comisiei Europene pentru redresarea economică

Numărul de soldaţi desfăşuraţi în cadrul acestei operaţiuni, o premieră în America Latină, nu a fost dezvăluit.

Această misiune de sprijinire a operaţiunilor antidrog din Caraibe a fost anunţată în aprilie de preşedintele american Donald Trump.

Misiunea, potrivit Washingtonului, vizează „regimul corupt” al lui Nicolas Maduro în Venezuela şi este susţinută de Columbia şi alte 25 de naţiuni americane şi europene.

Donald Trump acuză regimul chavist de presupusă înţelegere cu traficanţii de droguri columbieni, pentru a trimite sute de tone de cocaină şi alte droguri în SUA, pe cale aeriană şi maritimă.

Nicolas Maduro, care se menţine la putere cu susţinerea forţelor sale armate, a Chinei şi Rusiei, consideră că este vorba de o acţiune împotriva ţării sale lovită de o criză umanitară accentuată de pandemia de coronavirus.

Citeşte şi: Peste 100.000 de americani au fost răpuşi de coronavirus

El acuză de asemenea Columbia şi SUA că promovează o intervenţie militară pentru a schimba regimul la putere în Venezuela, opţiune evocată în trecut de Washington.

Columbia este principalul producător mondial de cocaină, iar SUA sunt cel mai mare consumator al acestui drog puternic.