DISTRIBUIȚI
www.shareweb.ch

Statele Unite au trimis 60 de milioane de dolari agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), pentru ca aceasta să poată continua să opereze, dar au reţinut plata altor 65 de milioane, a declarat marţi un oficial al Departamentului de Stat, citat de AFP.

„Trebuie revăzute în profunzime maniera în care funcţionează şi finanţarea UNRWA”, a apreciat acest responsabil, cerând altor state să contribuie mai mult, potrivit agerpres .


Statele Unite au adresat marţi o scrisoare acestei agenţii confirmând o parte din contribuţia lor voluntară, presupusă a se ridica la un total de 125 milioane de dolari.

Citește și : Columbia : Un elicopter militar s-a prăbușit. Cel puţin şapte oameni au murit

„Fără aceşti bani”, destinaţi în special pentru plata salariilor în şcoli şi sistemul de sănătate din Iordania, Cisiordania şi Fâşia Gaza, „operaţiunile UNRWA erau ameninţate”, a explicat oficialul Departamentului american de Stat.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din fondurile totale, adică 65 milioane de dolari, „vor fi reţinute” până la noi ordine, a adăugat acesta.

El a reamintit că Statele Unite sunt „de decenii” cel mai mare donator al acestei agenţii, a cărei finanţare a provenit în ultimii ani în procent de 30% de la Washington.

„Ca şi în cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite în general, nu trebuie cerut Statelor Unite să contribuie de o manieră disproporţionată”, a insistat oficialul american, „este timpul unei schimbări”.

După ce a decis în decembrie să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, provocând dezaprobarea comunităţii internaţionale şi mânia palestinienilor, preşedintele Donald Trump a ameninţat la începutul lui ianuarie cu tăierea ajutorului financiar american pentru aceştia din urmă dacă vor refuza să discute cu Washingtonul o soluţie paşnică a conflictului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat marţi, înainte de anunţul deciziei americane privind UNRWA, „marea îngrijorare”, apreciind că sfârşitul finanţării americane ar provoca „o problemă foarte foarte importantă”.

„UNRWA nu este o instituţie palestiniană”, ci „o instituţie a ONU” şi „furnizează servicii vitale” refugiaţilor, a subliniat el, cerând Washingtonului să-şi confirme contribuţia.

Statele Unite ajută palestinienii la nivel bilateral cu 319 milioane de dolari (cifră din 2016), prin intermediul agenţiei lor de dezvoltare USAID. La aceasta s-au adăugat 304 milioane de dolari ca asistenţă acordată de Washington programelor ONU din teritoriile palestiniene.