DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Ambasada rusă la Washington a transmis joi că guvernul Statelor Unite „trăieşte într-o realitate alternativă” neacceptând anexarea de către Rusia a regiunii vecine ucrainene Crimeea în urmă cu patru ani, informează dpa, potrivit agerpres.

„Sute de mii de ucraineni aleg Crimeea rusă pentru concediile lor, spulberând mitul ‘ocupaţiei’ şi ‘agresiunii’ ruse”, a precizat reprezentanţa diplomatică rusă într-un comunicat.


Citește și : RSF: Hărțuirea jurnaliștilor este un fenomen mondial. Femeile sunt țintele predilecte

Statele Unite au încercat să nege „dreptul” rezidenţilor Crimeii „la autodeterminare”, potrivit comunicatului.

Comentariile vin după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a asigurat pe congresmenii americani din Comisia de Relaţii Externe a Senatului că administraţia de la Washington nu va recunoaşte anexarea, pe care a descris-o drept o „ocupaţie”.

Remarcile lui Pompeo au fost salutate atât de oficialii Uniunii Europene, cât şi de Ucraina.

După întâlnirea preşedintelui american Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Helsinki, au apărut speculaţii că Washingtonul ar putea face concesii Moscovei asupra Crimeii.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea – unde se află o veche bază navală rusească – printr-un referendum în rândul rezidenţilor locali, ca răspuns la înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus pe fondul unor ample manifestaţii prooccidentale.

Citește și : Avioane britanice au decolat din România să intercepteze un bombardier rus

Referendumul a provocat dezbateri ample în Occident şi anexarea a fost condamnată de numeroase puteri mondiale. Anexarea a fost recunoscută doar de câteva state aliniate Rusiei.