DISTRIBUIȚI

Aproape 700 de preoţi catolici au fost vizaţi de acuzaţii de agresiune sexuală asupra unui minor în diocezele din Illinois în cursul ultimelor decenii, a dezvăluit miercuri procuroarea acestui stat din nordul SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Diocezele din Illinois au făcut publice numele a 185 de preoţi vizaţi de acuzaţii grave, dar examinarea arhivelor lor de către serviciile procuraturii au arătat că au fost aduse „acuzaţii împotriva a cel puţin 500 de preoţi suplimentari”, a scris Lisa Madigan într-un raport preliminar.


Citește și : Ucraina nu se lasă intimidată: Va trimite din nou nave militare în Marea Azov

Majoritatea cazurilor nu au făcut obiectul unei anchete adecvate sau nu au făcut obiectul niciunei anchete, a adăugat ea, exprimându-şi regretul că justiţia nu a fost sesizată.

„Primele etape ale anchetei noastre au dovedit deja că Biserica catolică nu a fost capabilă să se supravegheze singură”, apreciază Lisa Madigan într-un comunicat.

„Acuzaţiile de agresiune sexuală asupra unui minor, chiar dacă ele datează de mulţi ani, nu pot fi considerate o chestiune internă”, mai afirmă ea.

Procuroarea a deschis o anchetă asupra abuzurilor Bisericii catolice în statul său după publicarea în această vară a unui raport copleşitor despre clerul din Pennsylvania.

Serviciile procurorului din Pennsylvania au prezentat detaliile abuzurilor comise de peste 300 de preoţi, cărora le-au căzut victime peste 1.000 de copii timp de mai multe decenii.

Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

În urma publicării raportului, arhiepiscopul din Washington, cardinalul Donald Wuerl, acuzat că a contribuit la muşamalizarea scandalului, a fost constrâns să demisioneze. Diocezele au început să publice liste negre şi în în jur de zece state au declanşat anchete pentru a scoate abuzurile la lumină.