DISTRIBUIȚI
BBC

Statele Unite sunt ”alarmate şi revoltate” de reprimarea exercitată de către autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţilor, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit AFP, scrie agerpres

”Suntem alarmaţi şi revoltaţi de informaţiile privind maniera în care forţele de ordine răspund cu violenţă şi cu arestări masive la manifestaţii paşnice ale studenţilor”, le-a spus Jean-Pierre jurnaliştilor care îl însoţesc pe preşedintele Joe Biden în Puerto Rico, teritoriu al SUA lovit grav de uraganul Fiona.


Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

Violente confruntări au izbucnit între studenţi şi forţe de securitate într-o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după manifestaţiile declanşate de moartea Mahsei Amini.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni inamicii săi declaraţi SUA şi Israel că au încurajat această mişcare de contestare antiguvernamentală.

”Această reprimare violentă a manifestaţiilor paşnice şi maniera în care guvernul iranian tratează femeile sunt exact genul de comportamente care împing tinerii iranieni talentaţi să părăsească ţara cu miile în căutare de demnitate şi perspective”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze

Totuşi, Karine Jean-Pierre a apreciat că pe de o parte SUA ar putea să condamne această reprimare, iar pe de altă parte să continue negocierile privind revitalizarea acordului internaţional din 2015 asupra programului nuclear iranian.