DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Departamentul de Justiţie al SUA a depus marţi seară o plângere în instanţă contra statului California în legătură cu trei legi care, în opinia reclamantului, fac imposibilă expulzarea de pe teritoriul Statelor Unite a infractorilor născuţi în străinătate, transmite dpa.

Aşa-numitele ‘sanctuary laws’, adoptate anul trecut de statul California, violează Constituţia Statelor Unite, se arată în plângerea înaintată unui tribunal federal din capitala californiană Sacramento şi publicată de cotidianul The New York Times, conform agerpres.


Una dintre legile denunţate de către Departamentul de Justiţie le interzice angajaţilor privaţi să coopereze în mod voluntar cu oficialii federali din domeniul imigraţiei, în timp ce un alt act normativ le permite autorităţilor statale, sub conducerea procurorului general al Californiei, să inspecteze centrele federale de detenţie a imigranţilor.

Citește și : UE a aprobat 17 proiecte în cadrul CSP/Pesco

Cea de-a treia lege care face obiectul plângerii opreşte autorităţile statale şi locale să informeze ofiţerii federali din domeniul imigraţiei atunci când un imigrant ilegal este eliberat din arest.

Documentul depus în instanţă de către Departamentul de Justiţie citează clauza supremaţiei Constituţiei, care conferă legilor federale întâietate în faţa legilor statale.

Ministrul american al justiţiei Jeff Sessions a făcut din combaterea imigraţiei ilegale o prioritate a activităţii sale după preluarea mandatului său, în februarie anul trecut.