DISTRIBUIȚI
FILE - In this June 22, 2016, file photo, Border Patrol agent Eduardo Olmos walks near the secondary fence separating Tijuana, Mexico, background, and San Diego in San Diego. The number of immigrants in the U.S. illegally has changed little since the Great Recession began, dropping to 11.1 million in 2014 from 11.2 million in 2012 and 11.3 million in 2009, according to a study released Tuesday, Sept. 20, 2016, by the Pew Research Center. (AP Photo/Gregory Bull, File)

Autorităţile din statele americane Texas şi Arizona şi-au anunţat vineri intenţia de a trimite trupe ale Gărzii Naţionale la frontiera cu Mexic, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că în zonă vor fi desfăşuraţi mii de soldaţi pentru a combate imigraţia clandestină şi traficul de droguri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Garda Naţională din Texas, care a trimis deja două elicoptere Lakota de-a lungul graniţei SUA cu Mexic, a menţionat că în termen de 72 de ore va desfăşura aproximativ 250 de soldaţi.


Citește și : SUA blochează solicitarea Kuweitului de a sesiza ONU cu privire la Fâşia Gaza

”Garda Naţională din Texas se pregăteşte să desfăşoare imediat avioane, vehicule şi material de sprijin la frontiera cu Mexic”, a declarat într-o conferinţă de presă şefa Gărzii Naţionale din Texas, Tracy Norris.

La rândul său, guvernatorul statului Arizona, Doug Ducey, are în vedere desfăşurarea a 150 de soldaţi la graniţa cu Mexic începând de săptămâna viitoare.

Guvernul federal american a anunţat miercuri că sprijinul militar pentru poliţia de frontieră va fi coordonat cu statele americane vecine cu Mexicul. Preşedintele Donald Trump i-a ordonat secretarului apărării, James Mattis, să ceară trimiterea Gărzii Naţionale în sprijinul Departamentului pentru Securitate Internă. Şefa acestui departament, Kirstjen Nielsen, împreună cu Mattis şi cu procurorul general al SUA, Jeff Sessions, trebuie să prezinte în termen de 30 de zile un plan de acţiune şi recomandări pentru alte autorităţi care vor fi solicitate să participe la securizarea frontierei.

Luna trecută, Trump a promulgat o lege privind cheltuielile bugetare federale prin care se alocă doar 1,6 miliarde de dolari pentru lucrări timp de şase luni la zidul de la frontiera sudică a SUA, sumă mult inferioară celor 25 de miliarde de dolari pe care le solicitase. Graniţa dintre SUA şi Mexic are o lungime de aproximativ 3.100 de kilometri, dintre care pe o treime este deja construit un zid.

Citește și : Slovacia : Şeful poliţiei refuză să demisioneze la apelurile manifestaților