DISTRIBUIȚI
Twitter

Statele Unite speră ca un acord de pace în Afganistan incluzând talibanii să poată interveni „înainte de alegerile” prevăzute în iulie, a afirmat vineri emisarul american Zalmay Khalilzad, relatează AFP, potrivit agerpres.

Luând cuvântul cu prilejul unei conferinţe la Washington, negociatorul american, implicat în negocieri directe cu talibanii, a recunoscut însă că „mai este mult de lucru” pentru a se ajunge la un acord.


Citește și : Kurzii afirmă că nu s-au înregistrat progrese în legătură cu repatrierea francezilor reţinuţi în Siria

Statele Unite şi talibanii desfăşoară din vară negocieri directe pentru a încerca să pună capăt celui mai lung conflict din istoria SUA.

„Ar fi cel mai bine pentru Afganistan dacă vom putea găsi un acord de pace înainte de alegeri, care sunt programate în iulie”, a declarat Zalmay Khalilzad.

„De astăzi până în iulie, este suficient timp”, a subliniat el, după o vizită la Kabul şi în Qatar.

Pe de altă parte, el a afirmat că „nu caută un acord de retragere” a trupelor americane, „ci un acord de pace”.

„Un acord de pace poate permite retragerea” militarilor americani, a apreciat Zalmay Khalilzad.

Citește și : Spania: Cel puţin un mort şi numeroşi răniţi într-un accident feroviar în apropiere de Barcelona (VIDEO)

După 17 ani, mii de morţi civili şi militari şi peste o mie de miliarde de dolari cheltuiţi, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este de părere că „a venit vremea” să se pună capăt războiului din Afganistan.

„A venit timpul să încercăm cel puţin să ajungem la pace”, a declarat el marţi seară în discursul privind Starea Uniunii ţinut în faţa Congresului.