DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel sâmbătă altor state să adere la proiectul lor de acord privind o reducere a emisiilor de metan pentru a limita încălzirea globală, cu câteva săptămâni înainte de COP26, notează AFP, potrivit agerpres.

Acest proiect, dezvăluit vineri seară de preşedintele american, Joe Biden, îşi propune să reducă emisiile de metan cu cel puţin 30% până în 2030 în raport cu nivelurile din 2020.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

„Un pas important a fost făcut de preşedintele Biden spre un acord global de reducere a emisiilor de metan”, a salutat pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Îi vom aborda pe partenerii noştri internaţionali pentru a atrage cât mai mulţi la proiect”, a adăugat ea.

Într-un comunicat comun, Washingtonul şi UE au indicat că Argentina, Ghana, Indonezia, Irak, Mexic şi Marea Britanie „şi-au arătat deja sprijinul” pentru acord.

Acest proiect va fi lansat oficial la COP26, organizată de ONU în noiembrie la Glasgow, Scoţia.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

„Metanul este un puternic gaz cu efect de seră şi, potrivit ultimului raport al oamenilor de ştiinţă din GIEC, reprezintă aproximativ jumătate din creşterea de un grad Celsius înregistrată în medie de la era preindustrială”, se spune în comunicat.

„Reducerea rapidă a emisiilor de metan este complementară acţiunilor privind dioxidul de carbon şi alte gaze cu efect de seră şi este considerată cea mai eficientă strategie pentru a limita încălzirea globală pe termen mediu la +1,5 grade Celsius”, potrivit documentului.