DISTRIBUIȚI
afp

SUA şi Turcia au decis să înfiinţeze un ”centru de operaţiuni comune”, pe fondul tensiunilor în creştere între forţele turce şi cele kurde în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ankara, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cele două părţi au căzut de acord să ”ia în cel mai scurt timp primele măsuri destinate eliminării îngrijorărilor Turciei şi, în acest cadru, să creeze rapid în Turcia un centru de operaţiuni comune”, a anunţat Ministerul Apărării turc.


Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

Potrivit Anadolu, Centrul de operaţiuni comune va fi primul pas în vederea creării unei ”zone de securitate” în nordul Siriei.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei zone cu o lăţime de câţiva kilometri faţă de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de miliţiile kurde (Unităţile de protecţie a poporului, YPG) în nordul Siriei.

YPG sunt susţinute de mai multe state occidentale. Aceşti combatanţi kurzi s-au aflat în prima linie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, proclamând în luna martie sfârşitul ”califatului” jihadiştilor.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

Între 2016 şi 2018, Turcia a desfăşurat deja două ofensive în Siria şi ameninţă să lanseze noi operaţiuni contra forţelor kurde. Ankara consideră YPG drept ”grupare teroristă” ca urmare a legăturilor strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care de 30 de ani duce o luptă de gherilă contra Turciei.