DISTRIBUIȚI
Taipei Times

Statele Unite şi Taiwanul pregătesc un proiect de infrastructură în Asia şi America Latină care va fi o alternativă la planul reţelei „O centură, un drum” („Belt and Road”), elaborat de China, informează agenţia Bloomberg , scrie mediafax.

Ministrul taiwanez de Finanţe, Su Jain-Rong, a declarat vineri că iniţiativa coordonată de Washington va oferi mai multă transparenţă statelor care vor finanţare pentru infrastructură. Statele Unite şi Taiwanul vor să finanţeze proiectele de infrastructură pentru transporturi şi energie în Asia şi America Latină prin capital generat de sectorul privat. Primele proiecte ar urma să fie iniţiate în 2021 sau 2022, a precizat Su Jain-Rong.


Citește și : Phenian, oraşul INTERZIS! Kim Jong Un a dat ordinul în urmă cu puţin timp

Planul, lansat în septembrie, prin semnarea unui acord între SUA şi Taiwan, propune colectarea de fonduri prin obligaţiuni vândute de bănci taiwaneze, de firme de asigurare şi de grupuri de retail. „Proiectul evidenţiază participarea sectorului privat şi a pieţelor financiare, astfel că va fi foarte transparent”, susţine Su Jain-Rong.

Planul americano-taiwanez ar fi o oportunitate de a contracara iniţiativele Chinei de finanţare a proiectelor internaţionale de infrastructură. Proiectul chinez „O centură, un drum” („Belt and Road”) funcţionează prin credite acordate de Beijing şi implică firme chineze de stat.

Citește și : CIA controla două companii elveţiene de criptare