DISTRIBUIȚI
afp

SUA şi Mexic au anunţat crearea unui program de dezvoltare, cu o finanţare de 10 miliarde de dolari, pentru Mexic şi America Centrală în scopul prevenirii migraţiei ilegale din regiune, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat emis marţi de Departamentul de Stat, angajamentul SUA va fi de 5,8 miliarde de dolari din fonduri publice şi private, pentru a sprijini reforme instituţionale, dezvoltarea şi creşterea economică în Guatemala, Honduras şi El Salvador.


Citeşte şi: Cutremur foarte puternic pe Insula Paştelui

Alte 4,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru investiţii în sudul Mexicului, a declarat ministrul de externe al acestei ţări, Marcelo Ebrard.

‘În ianuarie 2019, vom forma o comisie comună şi vom avea o întâlnire la nivel de cabinet pentru a ne alinia strategiile. Totodată, vom găzdui în comun un summit al sectorului de business privat la începutul lui 2019’, a menţionat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, subliniind că programul de dezvoltare va fi unul ‘fără precedent’ în regiune.

Citește și : Tensiuni la ONU pe tema bugetului anual

SUA şi Mexic îşi propun ‘o abordare holistică şi coordonată pentru a preveni migraţia ilegală’, mai arată diplomaţia americană.

În fiecare an, sute de mii de central-americani încearcă să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite, din cauza sărăciei şi a violenţelor din ţările lor. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va tăia ajutorul pentru statele din America Centrală care nu reuşesc să împiedice migraţia cetăţenilor lor.