DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump şi premierul nipon Shinzo Abe au căzut de acord să conlucreze şi să se coordoneze îndeaproape pentru a împiedica lansarea de rachete de către Coreea de Nord în Guam, teritoriu în Pacific aflat sub administrarea SUA, a declarat şeful executivului de la Tokyo, transmite marţi dpa, potrivit agerpres.

„Am hotărât că este de o importanţă crucială să împiedicăm Coreea de Nord să lanseze rachetele”, le-a declarat Abe reporterilor, după o convorbire telefonică de 30 de minute cu liderul de la Casa Albă. Anunţul Phenianului cu privire la planurile de a lansa rachete asupra Guam „au creat tensiuni mai mari decât oricând în regiune”, a adăugat Abe.


Nicio acţiune militară nu va avea loc în Peninsula Coreeană fără consimţământul Coreii de Sud, a declarat la rândul său preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a insistat că guvernul de la Seul „va evita cu orice preţ un război” şi a cerut totodată Phenianului să revină la masa negocierilor.

Totodată, Phenianul pare să fi coborât tonul, notează EFE, care transmite că agenţia de stat nord-coreeană KCNA a relatat că liderul ţării, Kim Jong-un, a examinat planurile de atacare a Guam şi a decis „să mai observe puţin” comportamentul Statelor Unite înainte de a lansa un atac.