DISTRIBUIȚI

Statele Unite ale Americii şi Japonia au anunţat luni că intenţionează să trimită pe Lună un astronaut japonez, fără a stabili însă un calendar, un anunţ care arată o consolidare a cooperării între cele două ţări în domeniul spaţial, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt încântat că un astronaut japonez ni se va alătura pentru misiunea pe suprafaţa lunară în cadrul programului Artemis” al NASA, agenţia spaţială americană, a declarat preşedintele american, Joe Biden, la Tokyo.


Citeşte şi: Hillary Clinton A APROBAT diseminarea în presă a acuzațiilor privind aşa-zisele legături ale lui Trump cu Rusia – Black News

Programul Artemis prevede relansarea zborurilor cu echipaj uman către Lună şi apoi continuarea pregătirilor pentru o primă misiune cu echipaj uman pe Marte.

Preşedintele Joe Biden s-a declarat „încântat” de colaborarea spaţială cu Japonia, care va include şi proiectul Lunar Gateway, o viitoare staţie pe orbită în jurul Lunii.

Doar astronauţi americani au păşit până în prezent pe solul lunar.

Citeşte şi: Cel puţin şapte morţi după declanşarea unui incendiu pe un feribot în Filipine – Black News

Japonia avea în vedere o misiune lunară cu echipaj uman până în 2030, însă propriul său program spaţial s-a concentrat până în prezent pe lansarea de sateliţi şi sonde. Mai mulţi astronauţi japonezi s-au aflat până acum la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Agenţia spaţială japoneză, Jaxa, încearcă să-şi reînnoiască şi să-şi diversifice echipa: la sfârşitul anului 2021, agenţia a lansat prima sa campanie de recrutare de astronauţi în devenire de peste un deceniu, căutând în special înscrierea femeilor.