DISTRIBUIȚI
TRT World

Egiptul şi SUA s-au declarat marţi îngrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei pentru explorarea de zăcăminte gazifere în largul Ciprului, a căror recentă descoperire a stârnit tensiuni în estul Mării Mediterane, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

„Determinarea (Turciei) de a-şi continua iniţiativele unilaterale amplifică gradul de tensiune” în regiune, a estimat într-un comunicat Ministerul de Externe al Egiptului. Cairo a îndemnat la evitarea escaladării şi la „respectarea şi aplicarea” legislaţiei internaţionale.


Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

„SUA rămân puternic îngrijorate de tentativele repetate ale Turciei de a desfăşura operaţiuni de foraj în largul Ciprului”, a subliniat la rândul său Departamentul de Stat american într-un comunicat. „Invităm autorităţile turce să înceteze aceste operaţiuni şi încurajăm toate părţile să acţioneze cu reţinere şi să nu întreprindă acţiuni care amplifică tensiunile în regiune”, adaugă comunicatul.

Ciprul a condamnat luni noile proiecte de foraj ale Turciei. Uniunea Europeană (UE), care a ameninţat deja Ankara cu sancţiuni în iunie, a denunţat la rândul său „încălcarea suveranităţii Ciprului”.

Recentele descoperiri de zăcăminte de gaz în regiune au dus la o apropiere în acest domeniu între Egipt, Cipru, Grecia şi Israel, însă ele au suscitat în acelaşi timp tensiuni cu Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974 şi care are relaţii tensionate cu Nicosia şi Cairo.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

În ultimele luni, o primă navă de foraj turcească, „Faith”, apoi o a doua în iunie, „Yavuz”, au fost trimise de Ankara pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est), în treimea nordică a insulei controlate de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Ministrul turc al Energiei a anunţat sâmbătă că nava „Yavuz” va începe forajul în largul Ciprului săptămâna aceasta.