DISTRIBUIȚI

Nouă persoane au fost condamnate joi în China pentru trafic cu fentanil, între care una a primit condamnare la moarte cu suspendare, un anunţ care ar trebui să-l încânte pe preşedintele Donald Trump, care acuză în mod constant Beijingul că are o atitudine laxă faţă de această problemă care face victime în Statele Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

Dosarul s-a impus în negocierile dintre cele două puteri în contextul războiului lor comercial. Preşedintele american a acuzat China că este cel mai mare producător mondial de această substanţă de sinteză.


Citește și: Iranul A RELUAT îmbogățirea uraniului la Fordo

Tribunalul popular intermediar din Xingtai (nord) a condamnat miercuri un traficant la moarte cu o suspendare a executării de doi ani – o sentinţă de obicei comutată în închisoare pe viaţă. Alte opt persoane au primit pedepse cu închisoarea de la şase luni la închisoare pe viaţă.

Aceasta este prima anchetă privind un caz de trafic de fentanil desfăşurată în comun de autorităţile americane şi chineze şi care a avut succes, notează AFP.

Biroul chinez de control al drogurilor a descoperit în 2017 o reţea criminală cu sediul în Shanghai şi în provincia Jiangsu (est) şi a confiscat 11,9 kg de fentanil, o operaţiune posibilă datorită informaţiilor furnizate de autorităţile americane, a indicat tribunalul chinez.

Citește și: Alertă FALSĂ de deturnare pe cel mai mare aeroport olandez – VIDEO

”Atraşi de profiturile mari şi de cererea mare din partea cumpărătorilor străini”, principalii trei condamnaţi au vândut fentanil şi alte droguri unor clienţi americani, potrivit sursei citate.

Fentanilul este o substanţă de 50 de ori mai puternică decât heroina care, împreună cu alte opiacee de sinteză, a cauzat 32.000 de decese în 2018 în Statele Unite. China a respins în mod constant orice responsabilitate pentru dependenţa americanilor de acest drog.