DISTRIBUIȚI
ap

Statele Unite şi Canada negociază zi şi noapte „productiv” pentru modernizarea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), a afirmat vineri ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, fără să se pronunţe asupra finalului discuţiilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

„La acest stadiu de negocieri foarte intense (…), am intrat cu adevărat într-o fază de discuţii neîntrerupte”, a declarat ea înainte de a se întâlni cu reprezentantul american pentru Comerţ (USTR), Robert Lighthizer.


Citește și : Rusia regretă decizia unor state occidentale de a susține acuzațiile Marii Britanii în cazul Skripal

„Este un acord foarte complicat şi responsabilii lucrează asupra unui număr de probleme, într-adevăr 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”, a adăugat ea.

Şefa diplomaţiei canadiene nu a fost în măsură să prezinte un calendar, în contextul în care Robert Lighthizer este aşteptat luni la Bruxelles pentru negocieri comerciale cu comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

NAFTA, încheiat în 1994 între Statele Unite, Canada şi Mexic, este renegociat din august 2017, la cererea preşedintelui american, Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a anunţat săptămâna trecută un acord cu Mexicul, care a fost prezentat Congresului la 31 august, însă mai trebuie convinsă Canada să semneze noul tratat.

Vineri, Donald Trump a subliniat că negocierile cu Ottawa „avansează”, repetând în acelaşi timp că NAFTA este „unul dintre cele mai rele tratate din istorie”.

Citește și : Putin respinge apelurile Turciei privind încheierea unui armistițiu în provincia siriană Idlib

„Canada ne înşală de multă vreme. De acum trebuie să ne trateze în mod echitabil”, a insistat el.

Preşedintele Trump îndeamnă Canada să îşi deschidă mai mult piaţa, în special pentru produsele agricole americane.