DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Statele Unite, Franţa, Regatul Unit şi Germania au denunţat vineri răspunsul „inadecvat” al Iranului la un apel din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) după sesizarea de către experţii săi a unei modificări tehnice nedeclarate a programului său nuclear, informează AFP, potrivit agerpres.  

Organismul ONU responsabil cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare a atras atenţia miercuri regimului de la Teheran după ce a constatat o modificare a modului de funcţionare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în uzina subterană de la Fordo, care nu fusese raportată în prealabil.


Citește și : China spune că SUA ar trebui ‘să nu se mai amestece’ în situaţia din Taiwan

Iranul a replicat spunând că este vorba de o eroare cauzată de „neglijenţa” unui inspector AIEA.

„Afirmaţiile Iranului că aceste acţiuni sunt rezultatul unei erori sunt inadecvate”, au răspuns Washington, Paris, Londra şi Berlin într-o declaraţie comună.

„Acţiunile Iranului sunt judecate pe baza unor rapoarte obiective şi imparţiale ale AIEA, nu pe baza intenţiilor sale presupuse”, au adăugat aceştia.

AIEA a „detectat, în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” faţă de ceea ce fusese declarat de partea iraniană, potrivit unui raport.

Ţările occidentale au apreciat vineri că schimbarea este „incompatibilă cu obligaţiile Iranului” şi că „această lipsă de notificare prealabilă compromite capacitatea agenţiei de a menţine o capacitate de detectare timpurie la instalaţiile nucleare iraniene”.

Citește și : Pentagonul menţine poziţia că balonul din China este un dispozitiv de spionaj

„Reamintim că producţia de uraniu foarte îmbogăţit a Iranului la instalaţia de îmbogăţire de la Fordo prezintă riscuri semnificative de proliferare şi nu are o justificare civilă credibilă”, au insistat aceştia, calificând acţiunile Teheranului ca „îngrijorătoare”.

Fordo este atent monitorizat de când Iranul a început să producă aici uraniu îmbogăţit la 60% în noiembrie 2022, în plus faţă de Natanz. Acest prag îl depăşeşte cu mult pe cel de 3,67% stabilit prin acordul nuclear internaţional din 2015 şi se apropie de 90%, cât este necesar pentru producerea unei bombe atomice.