DISTRIBUIȚI
US Federal Reserve, Washington, DC, USA

Statele Unite şi aliaţii lor au blocat active ruseşti de peste 330 de miliarde de dolari de la începutul conflictului din Ucraina, a transmis miercuri Trezoreria americană, informează AFP, potrivit agerpres.

Mai exact, aliaţii occidentali au blocat pentru 30 de miliarde de dolari active deţinute de oligarhi sau membri ai elitei ruseşti sancţionaţi şi au „imobilizat” aproximativ 300 de miliarde de dolari de la Banca Centrală rusă, se arată într-un comunicat emis de task force-ul aliaţilor occidentali însărcinat cu urmărirea averilor elitelor ruseşti (Repo) şi publicat de Trezoreria americană.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Au fost de asemenea confiscate cel puţin cinci iahturi de lux şi proprietăţi imobiliare care aparţin sau sunt controlate de cetăţeni ruşi supuşi sancţiunilor.

„Împreună, ne vom asigura că sancţiunile continuă să impună costuri Rusiei pentru agresiunea sa neprovocată şi prelungită din Ucraina”, precizează comunicatul.

Grupul operativ Repo a fost creat la 17 martie, la trei săptămâni după începerea invaziei ruse din Ucraina, cu scopul de a spori presiunea economică asupra Moscovei.

El este format din înalţi oficiali ai ministerelor de Finanţe sau de Justiţie din SUA, Australia, Franţa, Canada, Germania, Japonia, Italia, Marea Britanie şi ai Comisiei Europene.

Grupul operativ are ca sarcină principală să vâneze proprietăţi de lux şi iahturi ale miliardarilor ruşi apropiaţi de Vladimir Putin.

Membrii săi încearcă de asemenea să izoleze Moscova de sistemul financiar mondial şi au limitat capacitatea Rusiei de a achiziţiona tehnologii avansate.

Duminică, în prima zi de discuţii în cadrul unui summit în Germania, liderii din G7 au anunţat că decretează un embargou asupra aurului nou extras din Rusia, pentru a împiedica Moscova şi pe oligarhii ţării să folosească acest metal preţios pentru a ocoli sancţiunile.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

În comunicatul său, Repo avertizează că va continua să vâneze active ale elitelor ruseşti.

„Activitatea Repo nu s-a încheiat. Vom continua să creştem costurile războiului pentru Rusia”, a adăugat grupul operativ.