DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) nu au un plan pentru Siria la momentul în care pun în aplicare ordinul preşedintelui Donald Trump de retragere a trupelor americane, a afirmat duminică fostul trimis special american pentru coaliţia internaţională antijihadistă, Brett McGurk, informează luni AFP, potrivit agerpres.

„Nu există un plan pentru ceea ce urmează”, ceea ce majorează riscurile pentru trupele americane de la faţa locului, a declarat McGurk, care a demisionat din funcţie în decembrie, după anunţul privind retragerea americană din Siria.


Citește și: Turcia se autopropune să facă ‘ordine’ într-o provincie din Siria

El a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru postul CBS, după un atac sinucigaş care s-a soldat miercuri cu 19 morţi, printre care patru americani, la Manbij, în nordul Siriei, oraş aflat sub controlul combatanţilor kurzi susţinuţi de militari americani. Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), fiind cel mai sângeros atac împotriva trupelor americane după desfăşurarea lor în Siria, în 2014.

Donald Trump a ordonat luna trecută retragerea celor circa 2.000 de militari americani prezenţi în Siria. Această măsură a fost urmată de demisia ministrului american al apărării Jim Mattis şi de cea a lui Brett McGurk, care şi-au exprimat dezacordul cu această decizie.

Înalţi responsabili americani au făcut de atunci declaraţii contradictorii cu privire la intenţiile Washingtonului, însă Pentagonul a anunţat că retragerea a început, chiar dacă nu se cunoaşte cât timp va dura aceasta înainte de a se încheia.

„Preşedintele a fost clar, plecăm. Iar aceasta înseamnă că trupele noastre trebuie să aibă în mod clar o misiune: să se retragă şi să se retragă în siguranţă”, a spus McGurk. Însă „în acest moment nu avem un plan”, a adăugat el, subliniind că „aceasta sporeşte vulnerabilitatea” trupelor americane. „Aceasta sporeşte riscurile pentru oamenii noştri pe teren în Siria şi lasă deschis spaţiul pentru SI”, a atenţionat fostul emisar american.

Brett McGurk a opinat că un asemenea partener precum Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO, nu este în măsură să înlocuiască SUA, după cum asigură Ankara. „Nu este realist”, a afirmat el, apreciind că este dificil să retragi trupele şi în acelaşi timp să cauţi o formulă pentru a le înlocui cu un alt partener din cadrul coaliţiei antijihadiste. „Nu este un plan viabil”, a insistat McGurk.

Citește și: Londra lansează o aplicație mobilă pentru reședința britanică

Într-un articol publicat la 18 ianuarie în The Washington Post, Brett McGurk a afirmat că Turcia nu are singură mijloacele militare pentru un astfel de rol.

Donald Trump şi-a justificat decizia privind retragerea trupelor americane prin faptul că SI a fost învinsă, ceea ce Brett McGurk şi alţi experţi pun sub semnul întrebării.

Fostul emisar a atenţionat anterior că o retragere a SUA va întări poziţiile preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi va diminua influenţa americană în faţa Rusiei şi Iranului.