DISTRIBUIȚI
Illustration by Kyoko Nemoto

Statele Unite vor trimite în curând o delegaţie la cel mai înalt nivel în Taiwan după ce au încetat să recunoască diplomatic insula în 1979, un gest ce riscă să agraveze tensiunile cu China care o consideră parte a teritoriului său, relatează miercuri France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Biroul american care se ocupă de relaţiile comerciale cu Taiwanul a confirmat că secretarul american al sănătăţii Alex Azar va conduce delegaţia ce va vizita insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă chemată să se întoarcă într-o zi în cadrul Chinei comuniste.


Citește și: Trump ȘTIE ce a fost în Beirut: ‘Seamănă cu un atentat teribil. A fost un fel de bombă!’

„Aceasta marchează (…) prima vizită a unui membru al guvernului în şase ani”, a declarat Institutul american din Taiwan, adăugând că niciun membru al guvernului american de un asemenea rang nu s-a mai dus în insulă „din 1979”.

În acel an, Washingtonul a ales să recunoască China şi să nu mai recunoască Taipeiul.

În timpul vizitei sale, Azar se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen, a declarat Ministerul de Externe taiwanez într-un comunicat separat.

China descrie Taiwanul ca fiind cea mai sensibilă problemă în legăturile chino-americane şi vizita lui Azar va inflama probabil mai mult relaţiile deja slabe dintre Beijing şi Washington.

Taiwanul, care a confirmat viitoarea vizită, a mai precizat că Azar se va întâlni şi cu miniştrii taiwanezi al afacerilor externe şi al sănătăţii.

„Ministrul Azar este de mult timp un prieten apropiat al Taiwanului”, a comentat într-un comunicat ministerul, precizând că această vizită este „dovada fundamentelor solide ale încrederii reciproce” dintre Washington şi Taipei.

Nici Taiwanul, nici Statele Unite nu au specificat data acestei vizite.

Vezi și: Exploziile din Beirut au transformat orașul într-o ruină (FOTO/VIDEO)

Statele Unite rămân cel mai mare furnizor de arme al Taiwanului, dar în mod tradiţional au fost prudente în natura contactelor bilaterale oficiale.

Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat de la alegerea lui Donald Trump, care s-a apropiat mai mult de Taiwan pe măsură ce relaţiile cu Beijingul se degradează.

Ultima vizită în Taiwan a unui membru al guvernului SUA a fost cea a şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului în 2014. Cea anterioară datează din 2000, când secretarul pentru transporturi al lui Bill Clinton a vizitat insula.