DISTRIBUIȚI
afp

Tibor Nagy, secretarul de stat adjunct american pentru Africa, se va afla, miercuri, la Khartoum pentru a se alătura eforturilor internaţionale de a salva un acord între şefii armatei sudaneze la putere şi grupuri de opoziţie civilă la două luni după răsturnarea fostului preşedinte Omar al-Bashir, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Vizita intervine după ce un emisar etiopian a anunţat că Consiliul Militar de Tranziţie şi o alianţă de protestatari şi grupuri de opoziţie au fost de acord să reia negocierile, iar alianţa a suspendat o grevă de trei zile.


Citește și : Ciclonul Vayu creşte în intensitate şi se apropie de coastele vestice ale Indiei

Discuţiile în legătură cu cine ar trebui să controleze o perioadă de tranziţie de trei ani până la alegeri au intrat în impas după un raid la 3 iunie asupra unui sit-in al protestatarilor ce a făcut zeci de morţi.

Vărsarea de sânge în Sudan a provocat îngrijorare din partea puterilor mondiale inclusiv Statele Unite, care au sancţionat Sudanul sub Bashir pentru presupusul său sprijin pentru grupurile militante şi războiul civil din Darfur.

Sancţiunile comerciale au fost ridicate în 2017, dar Sudanul este încă pe lista SUA a sponsorilor terorismului de stat, care îl împiedică să acceseze fonduri extrem de necesare de la creditorii internaţionali. Washingtonul a declarat anterior că nu va scoate Sudanul de pe listă în timp ce armata rămâne la putere.

Stabilitatea în această ţară de 40 de milioane de locuitori este crucială pentru o regiune volatilă care se confruntă cu conflicte şi insurgenţe de la Cornul Africii până în Egipt şi Libia.

Consiliul militar a fost sprijinit de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au oferit ajutoare de 3 miliarde de dolari.

Tibor Nagy, secretarul de stat adjunct american pentru Africa, se va întâlni cu consiliul militar şi cu opoziţia pentru a cere oprirea violenţei împotriva civililor şi a impulsiona reluarea discuţiilor, potrivit Departamentului de Stat.

Represiunea din 3 iunie a făcut cel puţin 118 morţi, potrivit medicilor având legătură cu opoziţia. Guvernul a confirmat 61 de decese, inclusiv trei membri ai personalului de securitate.

Citește și : Metroul din Paris renunţă treptat la tichetele din hârtie în favoarea cardurilor electronice

Discuţiile erau deja blocate înainte de represiune în timp ce cele două părţi încercau să convină asupra formării unui consiliu suveran ce va supraveghea tranziţia.

Vizita lui Nagy la Khartoum face parte dintr-un turneu african al oficialului american, prevăzut să se desfăşoare în perioada 12-23 iunie.