DISTRIBUIȚI
archive.almanar.com.lb

Statele Unite au pus luni pe lista lor de sancţiuni şapte membri ai guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, pe care Washingtonul îi acuză de ”o tentativă nereuşită de preluare a controlului asupra parlamentului”, relatează AFP, scrie agerpres.

Într-un comunicat emis de Trezoreria SUA, sunt acuzaţi de ”acţiuni împotriva democraţiei” venezuelenii Luis Parra, José Brito, Franklyn Duarte, Negal Morales, José Gregorio Noriega, Conrado Perez şi Adolfo Superlano.


Citește și: Vlad Plahotniuc a primit interdicţie de intrare în SUA din cauza implicării în acte de corupţie

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a semnat comunicatul, notează că sancţiunile împotriva acestora ”ar putea fi retrase dacă ei se alătură poporului venezuelean şi lui Juan Guaido”, liderul opoziţiei recunoscut drept preşedinte interimar de circa 50 de state, inclusiv SUA.

Împiedicat de poliţie să intre în sediul parlamentului pe 5 ianuarie, Juan Guaido a fost reales preşedinte al legislativului în urma unui vot pe care deputaţii opoziţiei l-au desfăşurat la sediul unui ziar.

În aceeaşi zi, deputatul Luis Parra – susţinut de preşedintele Nicolas Maduro şi aflat pe noua listă de sancţiuni a SUA – s-a autoproclamat la rândul său preşedinte al parlamentului în urma unui vot paralel.

Citește și: Ţările care au avut cetăţeni la bordul avionului doborât de iranieni vor discuta o posibilă acţiune pe plan legal

Guaido a reuşit totuşi două zile mai târziu să depună jurământul în parlament. El continuă să-şi revendice titlul de preşedinte interimar al Venezuelei şi să ducă ”lupta” împotriva lui Maduro, pe care-l acuză că este un ”uzurpator” al puterii pe care o păstrează după alegerile ”frauduloase” din 2018.

Dar în pofida sprijinului oferit de preşedintele american Donald Trump, Guaido nu a reuşit încă să-l înlăture de la putere pe Maduro, care controlează în continuare armata şi este sprijinit de Rusia, China şi Cuba.