DISTRIBUIȚI

Trezoreria Statelor Unite a anunţat vineri sancţiuni împotriva fundaţiei iraniene 15 Khordad, acuzată că a oferit o recompensă pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie, care a fost rănit de un atacator în august anul trecut, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Fundaţia 15 Khordad „a promis milioane de dolari oricui este dispus să execute această acţiune odioasă. (…) Conducerea fundaţiei 15 Khordad şi-a anunţat public oferta, susţinând că întreaga sumă va fi acordată imediat oricui îl asasinează pe Rushdie”, a arătat Departamentul Trezoreriei de la Washington.


Citește și : Regele Charles al III-lea a preluat funcţia de lider ceremonial al Royal Marines

Sancţiunile implică blocarea oricăror active din SUA ale fundaţiei şi interdicţia relaţiilor comerciale cu fundaţia pentru toţi cetăţenii americani.

Rushdie, celebru pentru cartea sa „Versetele satanice”, a fost atacat cu cuţitul de un bărbat şi înjunghiat de mai multe ori, în timpul unui eveniment literar la New York. El şi-a pierdut un ochi, nu mai poate folosi o mână şi a suferit şi alte răni.

Volumul său din 1988 a atras o fatwa – decret religios – din partea liderului iranian de atunci, ayatollahul Khomeini, prin care scriitorul a fost condamnat la moarte. Unii musulmani au considerat că opera literară respectivă este o ofensă la adresa credinţei lor.

Citește și :  ONU critică înăsprirea planificată a legislaţiei ruse care discriminează persoanele LGBT