DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Statele Unite au anunţat luni sancţiuni financiare direcţionate împotriva a şapte persoane şi o companie prezentate ca „legături-cheie în reţeaua financiară” a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), informează France Presse, scrie Agerpres.

Potrivit Trezoreriei SUA, este vorba în principal despre persoane legate de „reţeaua Rawi” din Irak, care utilizează canale de plată informale tradiţionale „pentru a ocoli sectorul bancar oficial şi transfera bani din teroare în contul SI în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu”.


Citește și : Canada extinde sancţiunile împotriva regimului Maduro: 43 de persoane au fost incluse pe ‘lista neagră’

Unii indivizi sancţionaţi sunt consideraţi succesorii lui Fawaz Muhammad Jubayr al-Rawi, un finanţator important al grupării jihadiste ucis în 2017 în Siria într-o lovitură aeriană a coaliţiei conduse de Statele Unite.

Printre ei figurează Mushtaq Talib Zughayr al-Rawi, care a trăit în Belgia împreună cu familia sa până cel puţin în 2018, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Sancţiunile, care permit confiscarea bunurile acestor persoane în Statele Unite şi împiedicarea cetăţenilor americani să întreţină relaţii comerciale şi financiare cu ele, o vizează de asemenea pe Halima Adan Ali, o femeie instalată în Kenya şi acuzată de Washington că participă la finanţarea combatanţilor SI în Siria, Libia şi Africa Centrală.

În timp ce organizaţia jihadistă a fost izgonită din toate teritoriile pe care le controla în Irak şi Siria, Washingtonul intenţionează să asigure că aceasta este o „înfrângere durabilă” prin „tăierea tuturor surselor de finanţare care îi rămân pe planetă”, a avertizat subsecretarul trezoreriei Sigal Mandelker.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)