DISTRIBUIȚI
AFP

SUA salută planurile de modernizare a armatei bulgare şi aşteaptă cu interes apropiata selectare a unui avion de luptă multirol pentru dotarea forţelor aeriene bulgare, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, într-o convorbire telefonică avută cu premierul Boiko Borisov, potrivit unui comunicat emis miercuri de diplomaţia de la Washington, scrie Agerpres.

‘Aşa cum am subliniat în timpul convorbirii telefonice cu premierul Boiko Borisov şi după cum a evidenţiat secretarul adjunct (John) Sullivan în cursul vizitei sale la Sofia la sfârşitul săptămânii trecute, Statele Unite sunt angajate să lucreze împreună cu guvernul bulgar pentru a adapta forma finală a unei potenţiale vânzări de avioane F-16 pentru a se încadra în cerinţele bugetare şi operaţionale, simultan cu oferirea de capabilităţi superioare’, menţionează Mike Pompeo în comunicatul Departamentului de Stat.


Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Acesta reaminteşte că Statele Unite au oferit peste 200 milioane de dolari în asistenţă de securitate Bulgariei în ultimii 25 de ani pentru a creşte profesionalizarea armatei acestei ţări şi interoperabilitatea cu NATO.

De asemenea, SUA au investit peste 100 milioane de dolari în centrul de pregătire de la Novo Selo şi în baza aeriană Graf Ignatievo în cadrul Iniţiativei Europene de Descurajare, şi au în plan să continue astfel de modernizări în viitor, se arată în comunicat.

Statele Unite vor continua să considere prioritare investiţiile din Bulgaria pentru a creşte interoperabilitatea cu NATO, menţionează textul citat.

Bulgaria, stat membru NATO din 2004, pregăteşte înlocuirea avioanelor sale MiG-29 cu un nou aparat de luptă multirol şi a prevăzut un buget de circa 900 de milioane de euro pentru achiziţia a cel puţin opt avioane de vânătoare.

Guvernul a primit până în prezent din SUA oferte pentru aparatele Lockheed Martin F-16 şi Boeing F-18, ambele pentru avioane noi, din Suedia pentru Gripen, de asemenea noi, şi din Italia pentru Eurofighter la mâna a doua.

Citește și : Franţa: Ministrul de interne a ajuns la un acord cu sindicatele poliţiştilor pentru o majorare salarială graduală

Aflat vineri în vizită oficială la Sofia, secretarul american de stat adjunct John Sullivan a susţinut că oferta pe care compania Lockheed Martin a prezentat-o Bulgariei pentru cele opt avioane F-16 este ‘foarte atractivă’.

Tot vineri, premierul bulgar Boiko Borissov şi-a declarat vineri preferinţa pentru achiziţia unor avioane de luptă americane F-16.