DISTRIBUIȚI

Statele Unite au salutat marţi embargoul asupra importurilor de petrol rusesc decis de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a obstrucţiona acest „punct forte al maşinii de război a Rusiei”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderii UE au ajuns la un acord care ar trebui să reducă importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului, pentru a întrerupe astfel finanţarea războiului iniţiat de Rusia în Ucraina.


Citește și : Putin a semnat un decret ce simplifică acordarea cetăţeniei ruse copiilor orfani ucraineni

Acest embargou asupra ţiţeiului în şase luni şi a produselor rafinate în opt luni este o măsură emblematică, dar şi cea mai spinoasă din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, blocat până acum de Ungaria.

„Salutăm embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc”, a declarat presei de la Washington purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, menţionând că Statele Unite, mai puţin dependente decât europenii de energia furnizată de Moscova, au anunţat deja o interdicţie asupra tuturor importurilor de hidrocarburi ruseşti.

„Ştim că există un sprijin larg în rândul aliaţilor şi a partenerilor noştri, aşa cum am văzut din nou din partea UE, pentru a împiedica punctul forte al maşinii de război a Rusiei, şi anume piaţa sa energetică”, a adăugat el. El a salutat, de asemenea, eforturile europene de diversificare a aprovizionării cu energie şi de dezvoltare a surselor regenerabile pentru a reduce dependenţa de Moscova „pe termen lung”.

Citește și : ONU: ‘Creştere exponenţială’ a încălcărilor drepturilor omului imputate armatei din Mali de la începutul lui 2022

„Suntem uniţi în hotărârea noastră de a menţine presiunea asupra preşedintelui Putin şi a tuturor celor responsabili de acest război”, a spus el.

În ceea ce priveşte SUA, Ned Price a promis „în curând” anunţuri privind trimiterea de arme suplimentare Kievului.