DISTRIBUIȚI
Earth First! Journal

Guvernul american a ordonat vineri personalului său neesenţial să părăsească Nicaragua din cauza valului de violenţe din această ţară care s-a soldat cu cel puţin 220 de morţi în cele 80 de zile de manifestaţii împotriva preşedintelui Daniel Ortega, a anunţat Ambasada SUA la Managua, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul „a ordonat plecarea personalului” neesenţial şi le cere cetăţenilor americani să-şi reconsidere călătoriile în Nicaragua, dat fiind „crimele, perturbările civile şi disponibilitatea limitată pentru îngrijiri medicale”, se spune într-un comunicat publicat pe site-ul ambasadei.


Citește și : 18 persoane au fost ucise în explozia unei maşini capcană în estul Siriei (OSDO)

„Puternic înarmaţi, miliţieni îmbrăcaţi în civil şi aflaţi sub controlul guvernului operează în mare parte din ţară, inclusiv la Managua”, atenţionează ambasada. Ea recomandă de asemenea evitarea locurilor de manifestaţii, din cauza „posibilităţii să survină probleme de violenţă”.

Guvernul prevede organizarea unui marş pentru sâmbătă. La rândul său, opoziţia a anunţat o manifestaţie pentru joi, 12 iulie, şi o grevă generală pentru 13 iulie, pentru a cere alegeri anticipate sau plecarea preşedintelui Ortega, fost membru de gherilă azi în vârstă de 72 de ani, la putere din 2007, după un prim mandat din 1979 până în 1990.

În urma manifestaţiilor care au izbucnit la 18 aprilie, guvernul american a ordonat deja plecarea familiilor personalului său diplomatic din Nicaragua.

SUA au anunţat joi adoptarea de sancţiuni împotriva a trei înalţi oficiali din Nicaragua, printre care prefectul poliţiei Francisco Diaz, acuzaţi de corupţie şi grave încălcări ale drepturilor omului.

Citește și : Theresa May propune crearea unei zone de liber schimb între Regatul Unit şi UE pentru post-Brexit

Nicaragua este de două luni scena unui val de manifestaţii împotriva preşedintelui Daniel Ortega, acuzat că a instaurat o dictatură împreună cu vicepreşedinta şi soţia sa Rosario Murillo, dar şi de nepotism şi de conducerea represiunii în curs, soldată, potrivit unor bilanţuri diferite, cu cel puţin 220 şi până la 309 de morţi şi cu circa 1.500 de răniţi, din 18 aprilie până în prezent.