DISTRIBUIȚI

Statele Unite urmează să restituie copia imprimată a unei scrisori rare scrisă de Cristofor Columb în 1493 Regilor Catolici ai Spaniei pentru a-i informa despre descoperirea Lumii Noi şi care fusese furată, încă nu se ştie cum şi când, din Biblioteca Vaticanului, relatează miercuri EFE, potrivit agerpres.

Scrisoarea va fi înmânată de ambasadoarea SUA la Sfântul Scaun, Callista L. Gingrich, într-o ceremonie care va avea loc joi şi la care vor asista de asemenea reprezentanţi ai Department of Homeland Security (DHS), care s-au ocupat de investigaţie, şi membri ai Homeland Security Investigations (HSI).


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Scrisoarea, cunoscută ca „Epistola Christofori Colom” în cataloagele Vaticanului, are patru pagini ce conţineau informaţii despre extraordinara descoperire a unei lumi noi. A fost tradusă în latină şi s-au realizat numeroase copii distribuite în Europa, însă foarte puţine au supravieţuit vicisitudinilor timpului.

Într-o notă a Ambasadei SUA se arată că în 2011, HSI a fost contactat de un expert în cărţi şi manuscrise rare care bănuia că scrisoarea lui Columb din colecţia Vaticanului este un fals. De aici au pornit cercetările şi s-a descoperit că aşa era.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

Nu se ştie cu exactitate când şi nici cum a fost furat de la Vatican documentul, care a fost înlocuit cu o copie, însă agenţii au descoperit că originalul era deţinut de Robert Parsons, un anticar din Atlanta (SUA).

Parson o cumpărase de la un comerciant de cărţi rare din New York cu 875.000 de dolari în 2004, fără să ştie că era furată de la Vatican. După ce au fost aduse probe că scrisoarea era furată, văduva lui Parsons a acceptat să renunţe voluntar la drepturile asupra scrisorii şi să o restituie Vaticanului.