DISTRIBUIȚI
Damian Williams, United States Attorney for the Southern District of New York, delivers remarks as he stands with seized items during an announcement of the repatriation and return to Cambodia of 30 Cambodian antiquities sold to U.S. collectors and institutions by Douglas Latchford and seized by the U.S. Attorney’s Office in Manhattan, New York City, U.S., August 8, 2022. REUTERS/Andrew Kelly

Justiţia americană a restituit luni Cambodgiei 30 de piese de artă khmeră furate din faimoasele temple din Angkor, informează AFP, potrivit agerpres.

Procurorul federal din Manhattan, Damian Williams a predat antichităţile furate ambasadorului Cambodgiei în SUA, Keo Chhea, în faţa presei.


Citeşte şi: FBI percheziţionează PALATUL lui Trump din Florida – Black News

„Astăzi sărbătorim întoarcerea patrimoniului cultural al Cambodgiei către poporul cambodgian şi ne reafirmăm angajamentul de a reduce traficul ilicit de opere de artă şi antichităţi”, a declarat magistratul.

Printre cele 30 de artefacte se numără o sculptură din secolul al X-lea a zeităţii hinduse Skanda călare pe un păun şi o alta din aceeaşi perioadă a zeului Ganesh. Ambele fuseseră furate din Koh Ker, o veche capitală khmeră, situată la 80 de kilometri de templele din Angkor, potrivit justiţiei federale americane.

Cele 30 de artefacte – datând din Epoca Bronzului până în secolul al XII-lea – au fost furate, alături de mii de alte piese, la sfârşitul secolului XX, în timpul războaielor din Cambodgia din anii ’70, urmate de redeschiderea ţării în anii ’90.

Justiţia federală reaminteşte că mii de statui, sculpturi şi lintouri khmere au fost timp de zeci de ani scoase din Cambodgia având ca destinaţie comercianţi de antichităţi din Bangkok, Thailanda, înainte de a fi exportate ilegal către colecţionari, oameni de afaceri şi chiar muzee din Asia, Europa şi Statele Unite.

Unul dintre aceşti comercianţi, britanicul Douglas Latchford, a fost inculpat în 2019 în SUA pentru trafic de opere de artă, însă decesul său a pus capăt cazului.

Justiţia din statul New York s-a angajat într-o amplă acţiune de restituire a artefactelor: din vara anului 2020 până la sfârşitul anului 2021, cel puţin 700 de piese au fost returnate unui număr de 14 ţări, printre care Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia şi Italia.

Colecţionarul american Michael Steinhardt a fost obligat să restituie în 2021 circa 180 de antichităţi furate în ultimele decenii, în valoare totală de 70 de milioane de dolari.

Citeşte şi: Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl – Black News

Acordul dintre instanţe şi Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, i-a permis acestuia să scape de acuzaţii, dar i-a interzis pe viaţă să mai cumpere opere pe piaţa legală de artă.

Angkor, cel mai mare sit arheologic din lume (400 km2), a fost capitala imperiului khmer (din secolul al IX-lea până în secolul al XIV-lea). Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1992, această bijuterie arhitecturală s-a redeschis pentru turişti după doi ani de pandemie.