DISTRIBUIȚI

Statele Unite reînnoiesc restricţiile împotriva programului nuclear iranian, a anunţat luni Departamentul de Stat de la Washington, relatează dpa, potrivit agerpres. Patru restricţii se vor aplica regimului de la Teheran pe o perioadă suplimentară de 60 de zile.

Într-un comunicat preluat de dpa, departamentul apreciază că ‘extinderea continuă a activităţilor nucleare ale Iranului este inacceptabilă’, iar ‘şantajul nuclear este una din cele mai mari ameninţări pentru pacea şi securitatea internaţională’. ‘Aşa cum a spus deja preşedintele Trump anul acesta, nu i se va permite niciodată Iranului să devină o putere nucleară’, reaminteşte documentul citat.


Citește și: SUA instalează baterii Patriot în Irak

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a informat la începutul lui martie că Teheranul blochează accesul experţilor internaţionali la posibile activităţi nucleare secrete în două locuri. Organizaţia cu sediul la Viena a consemnat de asemenea că Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit peste limita convenită cu puterile internaţionale prin acordul din 2015.

Acordul ar fi trebuit să limiteze programul nuclear iranian, pentru a nu permite înarmarea atomică. Anul trecut, după ce Statele Unite s-au retras unilateral din acord şi au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, Teheranul a început să încalce mai multe prevederi ale înţelegerii. În ianuarie anul acesta, iranienii au anunţat că programul lor nuclear nu mai este restricţionat în niciun fel.

Citește și: Vicarul Romei este INFECTAT cu coronavirus

Regatul Unit, Franţa şi Germania au reacţionat declanşând procedurile de reglementare a disputelor prevăzute în acord, care ar putea duce la reluarea sancţiunilor adoptate şi ulterior suspendate de Consiliul de Securitate al ONU. Cele trei puteri europene au insistat însă că încearcă să menţină înţelegerea cu Iranul, semnată în 2015 şi de Rusia şi de China.