DISTRIBUIȚI
AP

Statele Unite au declarat vineri că refuză să se raporteze la Vladimir Putin „ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat” după invazia în Ucraina, comentând astfel invitaţia adresată preşedintelui rus la summitul G20 programat să aibă loc în noiembrie, la care a fost invitat şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Statele Unite continuă să creadă că nu putem să ne preface că nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte participarea Rusiei la comunitatea internaţională sau la instituţiile internaţionale”, a declarat reporterilor adjuncta purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jalina Porter. Ea nu a precizat însă dacă Washingtonul va refuza să participate la summit ca urmare a invitării preşedintelui Rusiei.


Citește și : Antonio Guterres nu vede tirurile cu rachetă de la Kiev din timpul vizitei sale ca pe un atac personal

Indonezia a anunţat vineri că l-a invitat la summitul G20 din noiembrie pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi a confirmat că invitaţia a fost adresată şi preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele american Joe Biden „şi-a exprimat public opoziţia faţă de prezenţa preşedintelui Putin la G20”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, salutând invitarea preşedintelui ucrainean.

Jen Psaki a adăugat că Statele Unite sunt în contact cu autorităţile indoneziene şi a spus că invitaţia adresată Rusiei datează dinaintea invaziei ruse, declanşate pe 24 februarie.

Citește și : China va continua cu strategia sa zero Covid; locuitorii închişi în Shanghai protestează lovind tigăi şi oale la ferestre

Indonezia, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a fost supusă unei puternice presiuni din partea Occidentului, în frunte cu Statele Unite, pentru a exclude Rusia de la summit după invadarea Ucrainei. Jakarta a rezistat însă presiunilor, argumentând că poziţia sa de gazdă îi cere să rămână imparţială, iar preşedintele Joko Widodo a sugerat că invitarea preşedintelui ucrainean trebuie percepută ca un compromis.