DISTRIBUIȚI
The Telegraph

SUA au respins ferm, vineri, cererea talibanilor, care solicitau într-o scrisoare deschisă adresată Congresului american să ridice sechestrul pus pe activele băncii centrale afgane după ce ei au preluat puterea la Kabul la mijlocul lui august, reiterând că mai întâi ei trebuie „să merite” susţinerea Washingtonului, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Scrisoarea talibanilor adresată Congresului săptămâna aceasta oferă o interpretare eronată a faptelor cu privire la criza economică şi umanitară în Afganistan”, a răspuns pe Twitter emisarul american Thomas West.


Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

„Din păcate, Afganistanul suferea deja din cauza unei teribile crize umanitare înainte de mijlocul lui august, agravată de război, de anii de secetă şi pandemie”, a subliniat el.

Ministrul afacerilor externe al guvernului instaurat de talibani, dar nerecunoscut de comunitatea internaţională, Amir Khan Muttaqi, afirma miercuri, în scrisoarea sa, că „rădăcinile” problemei se află în „îngheţarea activelor” de către guvernul american şi cerea ca sancţiunile „să fie ridicate”.

Cea mai mare parte a ajutorului pentru Afganistan a fost suspendată după ce talibanii au preluat puterea la Kabul în august. Circa 9 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale, majoritatea aflate în Statele Unite, au fost îngheţate.

Emisarul american a subliniat că SUA „i-au avertizat în mod clar de ani de zile pe talibani” că în caz de preluare a puterii cu forţa „ajutorul crucial non-umanitar al comunităţii internaţionale va înceta”. „Asta este ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

„Legitimitatea şi sprijinul trebuie câştigate prin fapte”, a insistat Thomas West, reiterând condiţiile puse de americani: lupta împotriva terorismului, instaurarea unui guvern „incluziv”, „respectarea drepturilor minorităţilor, femeilor şi fetelor” şi „acces egal la educaţie şi locuri de muncă”.

El a dat asigurări că Washingtonul va continua să menţină un „dialog lucid şi sincer cu talibanii”. Între timp, SUA vor continua să le furnizeze afganilor un ajutor strict umanitar, a mai spus Thomas West.