DISTRIBUIȚI
VideoBlocks

Un proiect de lege adoptat de Legislatura statului New York prevede înființarea unei comisii independente care să ancheteze abaterile săvârșite de procurori, în contextul în care o analiză a 250 de condamnări anulate a relevat că într-o treime din cazuri procurorii au comis abuzuri, potrivit mediafax.

„Problema este evidentă: procurorilor nu le place să recunoască, dar cu toate că majoritatea sunt onești și respectă legea, abaterile în rândul procurorilor rămân frecvente”, se afirmă într-un editorial publicat în ediția de miercuri a cotidianului The New York Times.


Citește și : Moon Jae-in: Viitorul summit intercoreean va fi ocazia ”unei iniţiative îndrăzneţe” în vederea unui tratat de pace

O analiză referitoare la 250 de condamnări anulate în New York în ultimele trei decenii a relevat că într-o treime din cazuri procurorii au săvârșit abuzuri, inclusiv prin alterarea unor dovezi cheie, ascunderea de dovezi sau constrângerea martorilor să depună mărturie mincinoasă.

Nu există un sistem fiabil pentru a trage la răspundere procurorii pentru abaterile lor, și cu siguranță nu le poate fi încredințată lor sarcina de a se supraveghea singuri, comentează jurnaliștii americani.

„Vestea bună este că există o soluție. Legiuitorii din New York au adoptat în mod covârșitor, în iunie, un proiect de lege pentru înființarea unei comisii independente, responsabilă public, care să investigheze abaterile săvârșite de procurori”, se mai afirmă în editorial.

Comisia va avea puterea de a investiga plângerile împotriva procurorilor și să-i oblige pe procurori să depună mărturie și să predea documente. Nu va avea atribuții privind pedepsirea în mod direct a procurorilor, însă va putea emite avertizări și să recomande sancțiuni, inclusiv privind demiterea acestora, în cazuri extreme. Comisia va include 11 membri – doi numiți de guvernator, trei de judecătorul șef al statului, iar ceilalți de către liderii celor două partide din Legislatura statului New York.

Scopul acestei comisii, modelată după comisia de conduită juridică din New York, nu are simplul scop de a pedepsi procurorii lipsiți de onestitate, „ci de a schimba mentalitatea câștigă cu orice preț care infectează prea multe birouri de procurori”, subliniază editorialiștii NYT.

Citește și : Afganistan: Cel puţin 25 de morţi în urma unui atentat comis într-un cartier şiit din capitala Kabul

Proiectul legislativ, care beneficiază de un sprijin larg din partea legiuitorilor din statul New York, ar putea servi drept model pentru alte state care caută metode mai eficiente de a combate abuzurile.

Singurii oponenți ai proiectului de lege sunt chiar cei care vor fi chiar vizați de activitatea comisiei, adică procurorii. Aceștia susțin că deja sunt obligați să se conformeze unui cod etic stringent și că sunt numeroase modalități de a trage la răspundere procurorii, inclusiv comisii de reclamații, procese sau alegeri. Însă niciun element nu s-a dovedit suficient pentru a preveni abaterile ori pentru a pedepsi procurorii care comit în mod repetat abuzuri.