DISTRIBUIȚI
KVLY

Consilierul special şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, a declarat că administraţia SUA va prezenta în curând un plan de pace, ţinut până acum secret, pentru conflictul israeliano-palestinian, şi că ar putea face acest lucru şi fără sprijinul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, transmite dpa, scrie agerpres.

Într-un interviu publicat duminică în ziarul palestinian Al-Quds, Kushner l-a criticat pe Abbas, declarând că nu este sigur că preşedintele octogenar ‘are capacitatea sau este dispus să accepte finalizarea unui acord’.


Citește și : Siria : Aviația rusă a bombardat localităţi controlate de rebeli în estul provinciei Deraa (OSDO)

‘Dacă preşedintele Abbas este dispus să revină la masa negocierilor, sunt pregătiţi să ne implicăm; dacă nu este, noi vom prezenta, probabil, în mod public planul’, a spus Kushner.

Speranţele ca palestinienii să accepte un acord de pace sprijinit de SUA s-au diminuat anul trecut, odată cu anunţul lui Trump privind mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, un oraş revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni.

Palestinienii au întrerupt de atunci contactele cu Washington şi au respins orice mediere din partea acestuia.

Potrivit lui Jared Kushner, conducerea palestiniană este ‘speriată’ că opinia publică ar putea fi de acord cu iniţiativa de pace americană, şi i-a chemat pe palestinieni ‘să nu-i lase pe conducătorii lor să respingă un plan pe care nici măcar nu l-au văzut’.

Citește și : Italia/Migranți: Matteo Salvini denunță „aroganţa” lui Emmanuel Macron

Jared Kushner şi Jason Greenblatt, emisarul special al SUA pentru negocieri internaţionale, s-au aflat în această săptămână într-un turneu în Orientul Mijlociu, care a inclus şi Israel, pentru discuţii despre eforturile de pace ale SUA pentru această regiune.

Cei doi nu s-au întâlnit cu oficiali palestinieni.