DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că intenţionează să anunţe pe 9 iulie persoana nominalizată pentru postul de judecător ce va deveni liber la Curtea Supremă şi că are în prezent cinci finalişti, printre care două femei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Discutând cu reporterii la bordul Air Force One în drum de la Washington la New Jersey, spre clubul său privat de golf, Trump a spus că ar putea discuta cu doi candidaţi la nominalizare în acest weekend.


Citește și : Fâşia Gaza: Doi palestinieni au fost uciși de soldații israelieni lângă frontiera cu Israelul (minister)

Judecătorul Anthony Kennedy, 81 de ani, cu cel mai îndelungat serviciu în cadrul Curţii Supreme a Statelor Unite, se va pensiona din 31 iulie, a transmis miercuri EFE.

„A fost o mare onoare şi un privilegiu să servesc sistemul nostru judiciar federal timp de 43 de ani, dintre care 30 la Curtea Supremă”, a arătat Kennedy.

Curtea Supremă a SUA este compusă din nouă judecători, dintre care în prezent patru sunt progresişti iar cinci sunt consideraţi conservatori. Însă, din acest ultim grup, Kennedy era apreciat drept un judecător de centru, care a departajat în multe ocazii cele două tabere, înclinând votul în privinţa unor decizii importante.

Votul său a permis, de exemplu, în 2015, legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, iar, în 1992, reafirmarea principiului că statul nu poate interveni în decizia unei femei privind întreruperea sarcinii, principiu adoptat de Curtea Supremă în 1973 în cazul „Roe vs Wade”.

Decizia judecătorului Kennedy de a se pensiona presupune că acum conservatorii îşi vor putea creşte hegemonia la Curtea Supremă, deoarece cel care va propune un nou judecător va fi preşedintele Donald Trump, însă va fi nevoie de aprobarea Senatului, mai scrie EFE.

Citește și : Premierul spaniol Pedro Sanchez a „salvat onoarea Europei” primind nava cu migranți Aquarius (primarul Parisului)

Eventuala nominalizare de către preşedintele Trump a unui judecător la Curtea Supremă, în locul lui Anthony Kennedy, va fi dezbătută de Senat în această toamnă, a anunţat miercuri liderul majorităţii republicane din această cameră, Mitch McConnell, citat de Reuters.

Anthony Kennedy a fost numit la Curtea Supremă pe 18 februarie 1988, fiind nominalizat în funcţie de fostul preşedinte republican Ronald Reagan (1981-1989).

Preşedintele american Donald Trump, citat de AFP, a apreciat miercuri, din Biroul Oval, că Anthony Kennedy a fost „un mare judecător al Curţii Supreme”.

„Vom începe imediat căutarea unui nou judecător”, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că va nominaliza un succesor de aceeaşi valoare „extraordinară”.

La puţin timp după preluarea mandatului prezidenţial, Donald Trump l-a numit la Curtea Supremă pe Neil Gorsuch, aducând judecătorii conservatori în majoritate.