DISTRIBUIȚI
US Embassy in Argentina

SUA şi-au exprimat miercuri „îngrijorarea” cu privire la „dezvoltarea şi desfăşurarea de arme nucleare nestrategice” de către Rusia, în cursul unei reuniuni la Geneva între responsabili americani şi ruşi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Adjunctul secretarului de stat, John Sullivan, a condus delegaţia americană la acest ”Dialog strategic SUA-Rusia privind securitatea”, potrivit unui comunicat difuzat de Departamentul de Stat.


Citește și: O grupare jihadistă îndeamnă, într-o înregistrare video, la noi atentate în Tunisia

Delegaţia rusă a fost condusă de ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov. Partea rusă nu a difuzat niciun comunicat cu privire la această reuniune.

În cadrul reuniunii, ”delegaţia Statelor Unite a precizat în mod clar că un angajament pentru respectarea completă şi verificabilă a tratatelor este necesar pentru un control eficient al armelor”, se arată în comunicat.

Delegaţia SUA ”a subliniat, de asemenea, preocupările privind dezvoltarea şi desfăşurarea de către Rusia de arme nucleare nestrategice şi lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor” de către această ţară.

Sullivan, care este însoţit de secretarul de stat adjunct pentru Controlul armelor şi Securitatea Internaţională, Andrea Thompson, urmează să se deplaseze joi la Bruxelles pentru a informa NATO despre reuniunea de la Geneva.

Citește și: Popularii europeni îşi reiterează sprijinul faţă de L.C. Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european

Potrivit Departamentului de Stat, în cadrul reuniunii delegaţiile au discutat aspecte privind ” politicile lor naţionale strategice” în materie de securitate ”pentru a reduce neînţelegerile şi concepţiile greşite cu privire la o serie de aspecte-cheie legate de securitate”.

Washingtonul precizează de asemenea că această întâlnire face parte dintr-o „serie de reuniuni pe care Statele Unite le-au avut cu oficialii ruşi” după discuţiile din 14 mai de la Soci (Rusia) purtate de secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov.